Din 21 iunie, bancile vor acorda imprumuturi dupa noile reguli. Urmeaza, insa, alte 90 de zile, timp in care institutiile financiare trebuie sa-si puna la punct toate procedurile. Desigur ca exista si clienti grabiti, care nu vor dori sa astepte mai mult de trei luni, pentru a beneficia de scutirile de comisioane.
Ce este de facut daca vrei sa scapi de un credit sau sa-ti refinantezi creditul existent?
Potrivit lui Gheorghe Piperea, avocat specialist in faliment si insolventa, orice client care vrea sa dea banii inapoi sau sa isi refinanteze creditul si sa beneficieze de prevederile noii norme trebuie sa mearga la banca si sa depuna o cerere, odata ce legea intra in vigoare, adica peste aproximativ o saptamana. "Cine are interes, sa faca o cerere. Cine nu, poate astepta cele trei luni. Daca banca il refuza, clientul are dreptul sa o dea in judecata", a declarat Piperea pentru incont. "Cei mai multi clienti sunt probabil dornici sa-si modifice contractele. Dar bancile trebuie sa stabileasca mai intai o procedura, pentru a nu se aglomera", este de parere avocatul Romeo Cosma, opinia lui fiind impartasita si de avocatul Alexandru Rusu, care considera ca este "prudent"sa asteptam sa vedem ce se intampla.
Putem avea norocul sa colaboram cu o banca ce va aplica masurile rapid sau ghinionul sa fi luat credit de la una care va trage de timp cat se poate de mult. Mihail Meiu, seful Directiei Armonizare Europeana, Strategii si Asociatii din cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, spune ca bancile sunt obligate ca de saptamana viitoare sa perceapa doar comisioanele prevazute de lege. Au, insa, si ele dreptul la 90 de zile pentru a face toate actualizarile necesare. "Este posibil ca unele banci sa spuna ca sistemul prin care incaseaza comisioanele este automat si ca trebuie sa-si modifice mai intai softul. In acest caz, noi nu putem face nimic, daca se incadreaza in cele 90 de zile legale", precizeaza Meiu.
Sursa: Incont .ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu